Őrség

Őrség

Esküvő fotózás Őrség

Az Őrség látnivalókban és természeti értékekben nagyon gazdag tájegysége Magyarországnak. Akit érdekelnek a régi korok épített emlékei, annak bőven akad látnivaló az Őrségben. 

Őrség települései

Őriszentpéter

Őriszentpéter az Őrség központja, melyet 2005-ben városi rangra emeltek. A városon kelet felé végigfolyik a Zala folyó, mely innen nagyjából 10 km-re ered. A településszerkezet máig egy évszázados építkezési módot őriz, a szeres településformát. Őriszentpéteren található az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága. Minden év Pünkösd hétvégéjén rendezik meg a Virágzás napjai fesztivált, június utolsó hétvégéjén a hagyományos Őrségi Vásárt, augusztus második felében a Hétrétország fesztivált, október elején pedig a Nemzetközi Tökfesztivált.

Őriszentpéter látnivalói:

 • Árpád-kori római katolikus templom
 • Helytörténeti gyűjtemény
 • Téglaégető
 • Református templom
 • A tájegység parasztházai
 • Turul szobor.

Őrség

Az Őrség és a Rába-völgy a nyugat-dunántúli flóravidék Castriferreicum flórajárásába tartozik. Nyugaton a kelet-alpi flóravidék stájer flórajárásával, keleten a Praenoricum flóravidék göcseji flórajárásával határos. A terület növényföldrajzi beosztása alapvetően Pócs Tamásmunkásságának eredménye; a további kutatók közül kiemelendő Gáyer GyulaJávorka SándorZsohár Gyula és Horvát Adolf Olivér.

őrség

patakok mentén égerligetek, szórványosan égerlápok fordulnak elő, helyet adva a struccpáfránynak, a európai zergeboglárnak, különféle mohafajoknak, a kereklevelű harmatfűnek, a tőzegepernek, a vidrafűnek és még számos védett növénynek.

A gyenge földek miatt a mezőgazdaságban hagyományosan a legeltetésre alapozott szarvasmarha-tenyésztés volt a meghatározó; a szántóföldi növénytermesztés jelentősége alárendelt. Almozásra az erdei avart használták.

Őrség, Őrség.

Jelentős szerepet kapott továbbá a szálaló művelésre alapozott erdőgazdálkodás.

A szántók termőképességét a belsőségi telkeken rendszeres trágyázással, a szerek körüli gyűrűkben égetéses-irtásos módszerrel próbálták megőrizni. Ennek első szakaszában csökkenő hozamú földeket parlagoltatták, illetve legelőnek vagy kaszálónak használták, miközben hagyták azt lassan visszaerdősülni. Tíz–tizenöt év elteltével kiirtották a friss erdőt, és a fákat a helyszínen felégették, hogy hamujukkal trágyázzák a földet.

A talaj művelésének fő eszköze a Nyugat-Dunántúlra jellemző gerendelyes eke volt, amivel (a csapadékos időjáráshoz és a kötött talajhoz alkalmazkodva) bakhátre szántottak. AZ élelmiszernövények mellett leginkább lent (Linum sp.) termeltek, és azt házilagosan dolgozták fel. Kásanövénynek hajdinát (Fagopyrum esculentum) vetettek; az olajat tök (Cucurbita sp.) magjából ütötték.

Az Őrség

Őrség

Az 1800-as évektől megnőtt az intenzíven művelt, „belső” földek aránya. Az égetéses-irtásos művelés elvesztette jelentőségét, de a beerdősült külső földeken helyenként máig látni az egykori bakhátak nyomait.

Múzeumok, kiállítások[szerkesztés]

 • Szikszai Edit gyűjtemény Őriszentpéteren: A régi gazdálkodás eszközeit és a mindennapi élet tárgyait mutatja be.
 • Szabadtéri néprajzi múzeum: Az Őrség egyik legfőbb látnivalója a Pityerszeri skanzen (Szalafőn), ahol legjobban tanulmányozható a településszerkezet.
Csörgőszeren (Szalafő egyik szerében) még hagyományos módszerrel sajtolják a tökmagolajat.
 • Sindümúzeum, a magyar hieroglif írás és a népi jelkincs múzeuma.

A szlovéniai oldalon:

Hagyományos őrségi rendezvények[szerkesztés]

 

Tökmagsajtolás Csörgőszeren (Szalafő)

 • Virágzás napjai
Több őrségi helyszínen zajló kulturális programsorozat a pünkösdi ünnepek környékén.
 • Őrségi vásár
Több napos népművészeti és kézművesvásár kulturális és sport eseményekkel, koncertekkel, és kiállításokkal.
 • Nemzetközi Fazekastalálkozó
Magyarszombatfán az őrségi kézművesek központjában kiállítás és vásár, a hazai és külföldi fazekasok munkáiból
Magyarszombatfai Fazekasnapok
 • Völgyhídi vásár
A magyar-szlovén vasúti völgyhídról elnevezett Nagyrákoson megrendezendő vásár. A több napos rendezvényeken kézműves és népművészeti alkotások cserélnek gazdát.
 • Hétrétország – Szerek, porták fesztiválja
Kb. augusztus 10 – 20 között rendezik. Kulturális fesztivál, valamint lehetőséget nyújt őrségi művészek, kézművesek portájának látogatására.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.